V petek pred velikonočnimi prazniki smo imeli skupina Škrati ustvarjalno delavnico z učiteljico likovne umetnosti Saro Hočevar. Ker je bil velikonočni čas, smo se odločili za barvanje jajčk. Učiteljica Sara nam je predstavila posebno tehniko, kjer smo ustvarjali s »čarovnijo in čarobnim prahom«.

Postopek: Najprej do trdega skuhamo jajca.
Zmešamo tretjino skodelice sode bikarbone z žlico vode, nato pa dodamo za cca dve žlički jedilnega barvila. Mešajmo, dokler zmes ne postane podobna pasti. Za lep končen učinek je priporočljivo, da na enem jajcu uporabimo vsaj tri različne barve. 
Ko imamo pripravljene vse barvne paste, jajce položimo  v manjšo skodelico – da lahko barvamo več jajc hkrati, si lahko pomagamo tudi s pekačem za muffine. Pri nanašanju barve si pomagamo s čopičem in barvo nanašamo v debelejših slojih. Ko so vsa jajca premazana s pasto, je čas, da se zgodi čarovnija. 


Vsako jajce prelijemo z majhno količino alkoholnega kisa – reakcija med kisom in sodo bikarbono pa bo ustvarila čudovit vzorec barv, ki se med seboj prelivajo. Počakamo nekaj minut, da kombinacija sode in kisa opravi svoje, nato pa vsako jajce speremo pod tekočo vodo in obrišemo. 

Otroke je delavnica zelo pritegnila. Hvala učiteljici Sari za čudovito in ustvarjalno druženje.

Pripravila: Gabriela Čuš Kovše

(Visited 32 times, 1 visits today)